Monday, October 03, 2011

Baby.. Baby.. Baby..

Hello!!
Assalamualaikum semua! Oklah, entry kali ni Nana nak update atas permintaan yang dihantar melalui komen kat blog ni.. Pasal persiapan bila nak sambut baby baru..

Well, Nana pasti ramai yang tahu apa nak beli dan buat, juga ada yang tak tahu kat mana nak mula dan apa yang patut dibeli.. Sekarang ni dengan kuasa internet, macam macam info kita boleh dapat.. Macam Nana masa mengandungkan Althea, Nana ikuti perkembangan baby kat babycenter.com.. Memang website banyak membantu Nana.. Ade tips, jawapan bagi pelbagai persoalan mengenai pregnancy, baby dan macam macam lagi yang berkenaan dengan tumbesaran anak anak..

Ok, untuk yang sedang pregnant skang dan tak tahu ape nak beli, apa nak beli, ni ade checklist yang korang boleh rujuk dari Mothercare Malaysia harap harap dapat membantu korang semua.. Nak paste kat sini, tapi tak leh plak.. Pada Nana tak kisah brand apa, mahal atau murah, asalkan berfungsi dan dapat membantu tugas seharian kita membesarkan baby yang baru lahir ni..

Antara benda yang Nana rasa wajib beli adalah breast pump dan bottle warmer.. Memang sangat sangat membantu. Tambah tambah lagi kalau ibu yang bekerja.. Breast pump tu kalau boleh beli yang guna bateri atau elektrik sebab kalau tak letih nak picit manually.. Serius! Trust me! Juga Nana rasa sangat sangat penting untuk breast feed sampai at least 4 bulan tanpa campur dengan susu formula atau mana mana susu lain. Exclusive breast feed! Nana alhamdulillah dapat susukan Althea selama 6 bulan.. Tak campur.. Alhamdulillah Althea susah nak sakit, cuma sekali masa 2-3 minggu lepas campur susu formula.. Sekali je tu so far dia sakit dan bila setiap kali kena jab untuk imunisasi tu, dia tak demam.. Doktor kata, susu ibu tu yang membantu menguatkan tahap ketahanan baby tu.. So Nana harap, semua bakal ibu dapat cuba untuk bagi susu badan secara eksklusif ok.. Penat memang penat, tapi berbaloi! Dan boleh kurus dengan cepat! :)

Lagi yang paling Nana nak ingatkan semua, kalau boleh belilah car seat.. Dari baru lahir sehingga 4 tahun at least.. Mesti kena.. Pada Nana tu sangat penting sebab untuk menjaga keselamatan baby kita.. Orang kata malang tak berbau kan? Macam Althea, masa nak bawak balik dari hospital, dari umur dia 3 hari, sampai sekarang Nana akan pastikan dia berada dalam car seat dia setiap masa bila dia dalam kereta.. Mungkin orang kata mahal la, tak mampu, tapi apa salahnya berbelanja untuk menjamin keselamatan anak kita.. Tak de harga dapat dibandingkan dengan nyawa ataupun keselamatan permata hati kita kan? Tapi apa pun tu terpulang lah pada diri masing masing.. Oh, dah lagi satu, kalau beli car seat tu, please jangan lah letak kat kerusi hadapan.. Tempat selamat untuk kanak kanak bawah 12 tahun adalah di bahagian tempat duduk belakang.. Korang pun boleh baca manual atau instruction kalau beli baby car seat tu.. :)

Oklah, kalau ade sebarang soalan, boleh tanye Nana atau korang boleh rujuk babycenter.com jugak.. Nana hanya berkongsi apa yang Nana baca.. :)

Last but not least, jom tengok video Althea jom!!

video


p/s : Althea suka huruf S... Sssssss... Dan kalau ade sebarang request nak suruh Nana update blog, sila tinggalkan di comment ye..

14 comments:

  1. nana bila nak balik sarawak lagi? suami nana sarawak kat area mana? kta org swk gak :)

    ReplyDelete
  2. heheh comel je althea ketawa tu. ngee.. lepas tu siap berjalan tinggalkan nana , lagi la comel ahaha.

    ReplyDelete
  3. errmmm...nana pernah buat tak entry ms mula2 nak sertai AF??mcm mana boleh nak masuk AF...ceritakanlah dr mula smpai berjaya masuk AF..tapi klu dah pernah buat entry ttg tu sorry yee...sbb ketinggalan..hehe....

    ReplyDelete
  4. Hi nana...actually exclusive breastfeed sepatutnya 6 bulan bukan 4 bulan, without water or anything else. And semasa dalam pantang kena buat stok sebanyak-banyaknya to ensure dpt breastfeed berterusan sampai 2 years old :)

    ReplyDelete
  5. comelnya Althea . mummy dia pun comel jugak ;)

    ReplyDelete
  6. nana.. buat la entry ayat sarawak yang nana dh tau or bila blk kmpung husband salu buat apa? sebab lain budaya kan.. nak gak tau.. heheheh

    sambil2 tu singah2 la blog kite
    http://ladysuerauf.blogspot.com - kiter pun salu share pasal baby jugak.. blh tukar2 idea.. heheheh
    my SHAKLEE store : http://almarivitamin.blogspot.com
    like us @ fb page for baby handmade accessories : http://www.facebook.com/almarimerahjambu


    tq.. muaahh22 to baby althea..

    ReplyDelete
  7. Thanx for d info nana.. It helps! :)

    ReplyDelete
  8. yeahhhh at last ade gak menyelit pasal bf!... tq kak nana...hurmmm bab carseat plak bagus la klu althea boleh dok dendiam dlm tu coz my baby makin besar makin taknak duduk kat situ mmg payah dah tak boleh drive bwk anak lg..

    ReplyDelete
  9. kak nana nnti cite plak pasal berpantang cara kak nana buleh? coz tgk kak nana takdela berpantang sgt tp badan fuyooooo meletups! :p

    ReplyDelete
  10. salam nana..
    nana cerite la sal kngkawan AF1 skrg nie..
    windu la..hehe =D

    ReplyDelete
  11. skrg ni anak saya dah umo 2 thn 2 bulan...nk dok kat car seat jgn harap la..bukan x cuba tp mmg dia xnk..saya pn takut gak klo apa2 jadi kan masa driving...lagi pun saya selalu kna hntr n jemput my hubby balik dr kerja..selalu gak mulut ni bising sb anak x reti dok diam...cane nk buat ek? mak mana yg x risau kan???

    ReplyDelete
  12. Puja : Letak je dalam car seat.. kalau dia nangis, tak pe.. try cakap ngan dia perlahan, maksud jgn jerit2, lagi jerit lagi dia mengamuk.. ade jugak masa mmg Althea tak nak duduk, tapi nana biar je dia kat situ.. nana nyanyi ke, atau dah standby toy dia.. lama2 dia akan paham yg whenever naik kete, kena duduk kat car seat.. sbb kdg2 kalau emergency break ke apa ke, tu yg bahaya.. kan? mmg sian tgk dia nangis, tapi we got to do what we got to do.. :)

    ReplyDelete