Monday, September 19, 2011

U think u know me?

Haaaaa... Tajuk nak berlagak kan? Hahahaa.. Saje je.. Oklah, mungkin korang tahu siapa Nana, mungkin ramai lagi jugak yang tak tahu siapa Nana yang sebenar.. Gitu.. Ceng ceng ceng.. Kebenarannya akan terbongkar hari ini!

Nama penuh Nana ialah Nurul Hana bt Che Mahazan.. Ade or tulis Nurhana la, Nurul Nana la.. Nama abah pun kadang kadang jadik Che Mahzan, Mazan la... Ok, Nana dilahirkan pada 1 Julai 1983 kat Muar Johor tapi lepas lahir je Nana terus berpindah ke Kuching Sarawak.. Tak sempat pun kat Muar tu...

Nana dan famili stay kat Sarawak lebih kurang 3 tahun sebab abah Nana kan polis, so pindah randah tu biasa lah kan..? Lepas Kuching, kami sekeluarga berpindah ke Seremban, Negeri Sembilan.. Lebih kurang 7 tahun... So Nana bersekolah kat sana dari tadika sampai lah ke darjah 3 setengah.. Tadika kat Kemas, tu pun masa Nana 5 tahun je.. Masuk 6 tahun Nana tak pegi tadika sebab abang Nana dah masuk darjah 1 n tak de sape nak teman Nana gi tadika (Nana dan abang beza setahun je), so Nana tak de sijil tadika tu.. *malu.. Dulu masa darjah 6 Nana pikir macam mana nak cari keje nanti sebab tak de sijil tadika.. Hahahaha.. Sekolah rendah plak kat Sekolah Rendah Dato' Bandar Rasah kat Seremban..

Lepas tu pulak kitaorang pindah ke Pengkalan Chepa Kelantan.. Ye, Nana kat sana dari darjah 3 setengah kat sekolah Dato' Hashim 1 sampai tamat form 5 tau kat Sekolah Menengah Pengkalan Chepa.. Tu yang Nana pelik sebab ade orang ngaku satu sekolah ngan Nana kat Muar la.. Kata macam macam pasal Nana (yang tak elok la..) masa Nana sekolah kat JB la.. Kelakar pun ada, sebab Nana tak pernah pun bersekolah kat Muar atau JB atau kat mana mana kawasan atau daerah kat Johor tapi ade orang yang kononya kenal betul Nana masa sekolah buat cite.. Tapi sedih jugak sebab orang yang baca atau dengar cite tu percaya bulat bulat apa yang orang yg kononnya kenal Nana tu cite dan sampaikan benda benda palsu tu kat orang lain...

Nana memang lahir di Muar Johor tapi Nana membesar merata.. Orang ingat Nana stay kat Johor je kot.. Tak pe lah, sape yang buat cite tu, Nana tak amik hati pun, kesian je sebab dorang tak de life kot sebab kena reka cerita.. So lepas ni kalau ade orang cite kat korang kenal Nana masa sekolah kat Johor ke Muar ke, tu sume tak betul ye.. Huhuhu..

Sambung balik.. Lepas lebih kurang 8 tahun kat Kelantan, tahun 2000 lepas habis je paper kimia SPM, Nana balik rumah, tukar baju sekolah tu terus naik kete pindah ke Muar.. Akhirnya, Nana berpindah ke tempat Nana lahir sebab abah ditukarkan ke Muar. Haaa.. Tu baru first time Nana dok Muar, bila umur Nana 17 tahun..

Kat Muar Nana ikut band polis Muar.. Nyanyi la, walaupun tak bape sedap kan.. Hehehehe.. Pas tu Nana masuk UNITAR di Pekan masa Nana umur 18 tahun.. Kejap je dah 3 months course.. Pastu Nana balik semula ke Muar dan masuk Cosmopoint kat Muar..

Kat Cosmopoint Nana amik Business IT. Nana suka sangat course tuh.. Programming paling Nana suka.... :) Nana tinggal lagi 2 semester lagi untuk tamat n dapat diploma bila Nana pegi audition AF atau Akademi Fantasia..

Akademi Fantasia tu sape pun tak tahu masa tu.. Nana suruh mak hantar nak ujibakat tu kat Melaka.. Tak pernah Nana masuk mana mana pertandingan nyanyian ke, karaoke ke apa ke.. Kecuali masa darjah 6 Nana wakil daerah untuk Suara Emas.. Tu pun kalah... Hahahaha..

Tak sangka plak dapat AF dan tup tup jadi penyampai radio dan sampai lah sekarang.. Kiranya Nana tak sempat nak habiskan diploma Nana tu.. :( Dalan adik bradik, Nana sorang perempuan, ada sorang abang dan 2 adik.. Sikit pasal Nana, Nana ni mak kata Nana garang.. Memang garang kot.. Korang tak tahu kan? Ape lagi ek? Oh, Nana ni simple je, dulu macam tomboy skit.. Skang dah besar tak lah kan? Hehehe..

Kete pertama Nana beli lepas AF tahun 2003, masa tu Nana 20 tahun.. Bangga gak la.. Pastu tukar kete lain tahun 2004 masa umur Nana 21 tahun.. Lama gak pakai kete kedua tu.. Dalam 5 tahun, baru Nana tukar kete yang sekarang ni Nana pakai.. Alhamdulillah dah beli 2 apartment, tapi 1 dah jual.. 1 lagi masih dalam proses pembinaan.. Alhamdulillah semua pakai duit Nana sendiri..

Ade jugak Nana dengar cite orang kata mak angkat Nana yang belikan kete untuk Nana.. Isshhh.. Mana ada.. Cite palsu semua tu.. Setakat ni semua hasil titik peluh Nana sendiri dan Nana bangga walaupun tak seberapa pun kereta atau rumah yang Nana beli..

So sekarang Nana tinggal di rumah yang MRB beli sebelum kitaorang kawin.. Tu nanti bila siap apartment yg Nana beli tu, ingat nak jual.. Buat investment gitu kan..?

Oklah, tu je kot setakat ni.. Sebab malas dan tak de masa nak selang selikan cerita dan gambar, Nana letak terus je lah gambar selambak kat sini ye.. :) Selamat menjamu mata..












Ade rupa Althea tak..?




p/s : gelak sakan nampak tengok gambar Nana.. :p btw, tak sempat nak letak caption kat sume gambar.. Althea dah ngamuk nak makan.. Laters guyss!!

27 comments:

  1. tabahkan hati..orang boleh cakap aper saja asalkan ibu bapa kita kenal kita itu dah memadai :)

    itu yang akan mematangkan kita dari smalam..

    sekarang ni nana pun dah happy bersama lil girl kan :)

    ReplyDelete
  2. sebiji cm althea hehehehheh comel :)

    ReplyDelete
  3. kisah nana ngan kak erra lebey kurang sama part pindah randah sekolah tue....o

    rg ni mmg la biler dah pemes ramai ngaku kenal etc...actually habuk pow x der ngeee...kawaii la masa nana kecil tue

    ReplyDelete
  4. Alahai comelnyaa! Kita pun budak Cosmo gak dulu. Graphic design. Hehe.

    ReplyDelete
  5. oooh..begitu rupa2 nye kisah kak nana..
    igtkn mmg life akk kat sana..
    bgs entry ni coz dpt bgtau who nana actually kn?

    ReplyDelete
  6. Cutee.. :) suka sesangat tgk pic2 kak nana..

    ReplyDelete
  7. mulut orang mana boleh tutup kan k.nana?siapla dorg kene balasan nnti..chaiyok k.nana!

    ReplyDelete
  8. ahhaha cute je sebab pk takde sijil tadika tak leh cari keje. :)

    k. nana suka programming? eheh mesti logic thinking kuat nih. ;)

    ReplyDelete
  9. best bila nana crta psal diri nana ni..at least, peminat2 dpt knal dngan lbih dekat siapa nana yg sbnarnya..pdulikn lh orng yg mengata tu nana,they doesn't deserve ur attention..

    a ah lh..ada iras2 Althea sikit..

    mak nana tu dri dulu smpi skrng maintain je..awet muda btul..:)

    ReplyDelete
  10. Gambar yg ketiga tu, mmg ada rupa Althea ! Awwwwww, so cuteeee ! ;D

    ReplyDelete
  11. hi nana.
    memang sama mcm althea masa baby tuh. kalau xde gmbr af1 xpe lah tapi saje je nak tau sbb masa tu kan tak tahu masuk tv apa semua. jadi camne perasaan tuh bila kena pisah2. lepas tu bila dpt tahu ada kamera.. dll

    ReplyDelete
  12. seronok baca blog nana sorang nie . gelak sunggoh . "nana membesar merata " haha .

    ReplyDelete
  13. hehe..tergelak bace bile nana kate canelah nak keje sbb takde sijil tadika :)

    I pun tak tadika lgsg sbb kes pindah2 ni la..uuuww..mangsa keadaan kan kite.haha

    Btw nana cite la lg pasal nana.best lah bace!de sijil tadika :)

    I pun tak tadika lgsg sbb kes pindah2 ni la..uuuww..mangsa keadaan kan kite.haha

    Btw nana cite la lg pasal nana.best lah bace!

    ReplyDelete
  14. Merata rata gak eh nana membesar!

    Kite pun merasa idup nomad ni. Sekolah sana sini gak lah. Sbb ayah bomba, berpindah randah tu mmg dh biase! uhuhu

    ReplyDelete
  15. hai nana!

    pernah gak jumpe nana bbrpe tahun lepas.. ape yg sy tau dan paling respek pasal nana ialah nana selalu utamakan org tua nana dari semua segi dan nana jugak tak lokek untuk berkongsi rezeki dgn org lain sbb tu rezeki nana selalu murah kan? ssh jugak nak jumpe artis mude yg rajin kumpul aset waktu muda mcm nana..

    ReplyDelete
  16. saya dah 2 kali jumpe face to face dengan nana...masa tu dekat Jom Heboh kat JB (rambut nana kerinting kembang)pastu kat Batu Pahat,masa tu Nana dengan Era..masa tu ada Brian skali,mati2 saya ingt Faizal Tahir..so dok beria ambil gambar..:)nana peramah giler...suke kat nana....err...betul ke dulu nana budak skuter ? :)

    ReplyDelete
  17. Tahniah nana! walaupon xde qualification yg tinggi, tapi dapat jugak beli keta sendiri, rumah sendiri... Rezeki ada di mana2 kan? Janji usaha. Sblm ni saya tau Nana skolah kat Pengkalan Chepa sbb kawan saya ckp mak dia ustazah Nana kat skolah dulu... Lama gak Nana duk Kelantan eh. Suka baca blog ni sbb Nana rajinnnn update. Keep it up!

    ReplyDelete
  18. kak nana! ingat tak kite kenal n jumpe kat ne? kat irc ! channel #scooters.. ingat tak kak nana dtg rumah noy dgn soang kwn kak nana pastu kak nana pegy melaka jumpe kwn yg laen naek scooter fish bone tuuu... ingat takkkkkkkkk ! pastu ingat tak noy penah menang prtandingan cmputer pastu kak nana ade dtg sbb abah kak nana masuk prtandingan vespa tercantik.. tym tuh dia dpt no 2 kot. huhuhu what a memory... tapi sayang, kite x penah amek gambar same same.. i mish yuuuu so much ! *hugss*

    www.intanurulfateha.com

    ReplyDelete
  19. Hi Nana...suka baca blog Nana...kata2 yang bersahaja and anak u sgt2 ler comel..semoga Nana & famili bahagia selalu.... Semoga berkekalan dgn MRB ke akhir hayat..you're such a sweet couple ok..I like.

    ReplyDelete
  20. ooo..pernah dok kuching.kuching kat mana nana?akak ni org kuching tapi dok kat puchong.

    ReplyDelete
  21. nana!dulu sekolah kat dato' bndar rsah ea?samela kite..;D

    ReplyDelete
  22. ohhh kak nana pun dulu blaja programming ke? best kan programming....bila dah dpt success program tu rasa macam bangga sangat...hehe...

    ReplyDelete
  23. Awatttt lah muka cenggitu time nak potong kek tu ?? kek coklat tu bukan peberet ke ?? hehehe ..
    fyi, i don't care what ppl talk or say about u! i just love the way u are .. nice knowing u deep deep!!

    ReplyDelete
  24. siesly...masa Nana dalam Af tak bape sangat, minat nana..tapi biler nana dah kuar..suka!!!!!..ehm..muka Althea memang ikut nana masa kecik ek....

    ReplyDelete