Thursday, September 29, 2011

Make up Cara Nana (Basic Make up)

Hello! Assalamualaikum semua!
Seperti yang dijanjikan, Nana akan update pasal make up.. Apa yang Nana tunjukkan kat sini Nana hanya share sahaja macam mana Nana make up.. Tak semestinya betul ok.. Cara Nana make up gitu..

Sebelum korang tengok video cara cara Nana make up ni, Nana nak bgtau barang barang yang diperlukan untuk make up secara basic ni..

1. Foundation - Tak kira liquid atau cream base.. Mana mana yang korang rasa sesuai ngan kulit muka korang.. Warna pula, ikut la kulit muka kita.. Jangan beli yang terlalu putih atau terlalu gelap..

2. Compact powder/loose powder/2 way cake - Pada Nana, mana mana pun ok.. Tapi Nana suka 2 way.. Jenama pun tak kisah, as long as korang puas hati ngan result dia.. Tak semestinya yang mahal tu sesuai ngan muka kita kan?

3. Bronzer - Untuk muka lebih natural gitu..

4. Blusher - Nana suka yang kaler mcm brown or earthy colour.. Pink kurang skit..

5. Celak kening/ eyebrow pencil - Mesti kena ada ni..

6. Mascara - PENTING!

7. Celak (bawah/atas mata) - Korang tau la untuk ape celak ni kan..?

8. Lipstick/lip gloss - Kalau korang pakai la.. Macam Nana, tak pakai lipstick atau lip gloss.. Hanya pakai bila show atau photoshoot sahaja.. :)

Ok, kalau korang dah ready, jom tengok step by step cara Nana make up.. Basic je k...


Foundation dan powder

video

Bronzer dan blusher

video

Kening 

video


Curler dan Mascara

video


Celak!

video

Last but not least.....

video

p/s : Macam Nana cakap kat video kat atas tu, ni cara Nana je.. Huhuhu.. Maybe tak perfect.. Harap morang puas hati.. Gigih amik video di selang seli dgn bg Althea susu dan tido kan dia.. Huhuhu.. Tu yang lambat skit.. Lagi satu agak payah sebab kena buat sume laju laju sebab video tak leh upload kalau lebih dari seminit setengah.. So ni je yang terbaik Nana leh buat utk korang.. Enjoy!

35 comments:

  1. Nana nice tips!
    Thanks for sharing! =)

    Tips utk kening n mascara kite suka.
    sbb kite selalu makeup x heran kt kening! uhuks!

    ReplyDelete
  2. okla just nice! natural je..i likee la kak...heheheh

    ReplyDelete
  3. suka make-up cam gini simple jer .. pagi tadi dgr nana kena pangilan hangit .. kita pun sama nangis + gelak2 ;-)

    ReplyDelete
  4. oo..best jugak sbb nana share camni...cumanya,,igtkan pakai eyeliner dulu br mascara..and idea utk blusher warna brown tu..ok jugak kan..n lagi satu..pakai foundation..mmg pakai brush eh..ok..tq nana

    ReplyDelete
  5. terbaikkkkkkk lah ... kakak suka mcm ni .. kadang nak pakai blusher .. tp sbb tak tahu nak tonyoh kat mana, main blasah je .. nasib tak jadi mcm badut kan ...

    ReplyDelete
  6. kulit nana cantik sgt!bersih dn licin je..

    ReplyDelete
  7. nana,nanti share lar pulah brand makeup yang nana pakai,nak tau jugak..hehehe :D

    ReplyDelete
  8. cmne la xsyg lebeh kat kak nana neh klau ari2 die update blog cmne? emmmm lap u la kakak! stay gojes ok! :)

    ReplyDelete
  9. nanaaa... so simple n cute la you bila start cakap.. kena diy ni =)

    ReplyDelete
  10. teruja nak make up after tgk video2 nie...hehe..baru tau kegunaan bronzer tuh!

    ReplyDelete
  11. strawberi : memang pakai eyeliner dulu baru pakai mascara.. tp dalam video tu nana tak pakai eyeliner.. cuma pakai kat belah dalam atas mata tu.. so tak ganggu bulu mata yg dah di mascara.. :)

    ReplyDelete
  12. bestnyeh..dpt share everything..tq nana..sy sllu jenguk blog ni..besh sgt2...tq again

    ReplyDelete
  13. apa produk mukq yg nana guna eh?kulit much better dr dlu

    ReplyDelete
  14. suke tips pakai celak..sbb ssh nk pkai kat ats tu sndiri..pasni leh try pakai dr dlm plak...tq nana!

    ReplyDelete
  15. cik gObu : sila baca entry nana yg Jaga Muka Cara Nana k.. :)

    ReplyDelete
  16. wah sukenye..dah lama dh follow blog nana..skang ni rajin nana update yer..bagusnye..entry pun best2..cam ikhlas je apa yg disampaikan tu..

    ReplyDelete
  17. ohh kakak nana! entry yg best! thank you! :) skrng klu kak nana rajin nak vlogging pun tape ;)

    ReplyDelete
  18. Hi nana. Nk request from u to blog about ur baby preps for althea dulu. Im 6 monyhs preggy n hv no idea where to start, what to buy n where to shop. Ur recommendation plzzz..

    ReplyDelete
  19. i.am.diana : baik, will try to make it happen for u ok.. :) gimme 1-2 days ya!

    ReplyDelete
  20. klu pkai mascara mesti berketul2 dkt bulu mata..macam mana nk pakai bagi elok dan tak berketul2 ek?

    ReplyDelete
  21. hohohoho...same way laaa ktew care ktew makeup..ain pun skew yg simple2 jerk...sbb ain pun bertudung an..hohoho...simple is beautiful..

    ReplyDelete
  22. so nice!! gud job! ditmbh ngan background althea yg cumil tu :)

    ReplyDelete
  23. sangat2 natural....kalau dah cantek make up simple pun dah cantek kak nana...hheheheh

    ReplyDelete
  24. best!!! tQ kak nana...sbenarnya basic make up lg penting kan sbb nak pakai seharian...cuma sekali sekala je nk over2 klau ada party ke pape kn...love u

    ReplyDelete
  25. Tenkiu nana..sharing is caring..=)

    ReplyDelete
  26. natural je nana make up. cantik sgt. thanks for the tips.

    ReplyDelete
  27. Simple n cantik. Now i know pakai celak kat bawah kelopak mata tu. Biasa pakai liner atas. nak try lah! thanks for tips nana! xoxo

    ReplyDelete
  28. dah try banyak hari..dan tgk banyak kali..snagat suka cara nan make up.thanks!!!ilmu yang simple but nice..

    ReplyDelete
  29. bronzer nana pakai brand aper? pls share..

    ReplyDelete
  30. Niceeeee!! cantik nana! and gigi nana cantik ! =)
    p/s nana please share more video about makeup. and kalau blh jgn shoot video dr bwh. hehe :P

    ReplyDelete
  31. wah keren
    dan mudah untuk dipahami, kalao gini bisa lagsung di praktekkan dirumah..
    oya kalau untuk trend kaos kaki wanita saat ini seperti apa ya..
    kalao ada yang tau bagi infonya ya...

    ReplyDelete
  32. Wah artikelnya keren..
    cuma lebih keren lagi klo di tambah gambar agar lebih menarik, ..Sambil baca artikel ini, mau tanya untuk tempat kaos kaki muslimah yang memilika banyak piliha model terbaru dimana ya....
    moga makin bagus lg artikelnya ...

    ReplyDelete
  33. thanks ya, isi artikelnya keren.
    bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
    oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke toko kaos kaki wanita berkualitas dan banyak pilihannya..
    Trims :)

    ReplyDelete