Wednesday, September 14, 2011

MRB a.k.a Mohamed Raqeem Brian

Hello! Assalamualaikum semua!

Tetiba terasa nak mengarang pasal suamiku yang tercinta Mohamed Raqeem Brian atau Nana selalu letak MRB je.. Ade orang kata MRB tu MR Brian.. Bukan... MRB = Mohamed Raqeem Brian.

Nana kenal MRB pada tahun 2006 dan serious berkawan pada tahun 2007.. Kami bekerja di satu tempat yang sama.. Nak cite babak babak perkenalan tu dah kuar magazine atau paper dah dulu kan..? Even dalam blog ni pun ada Nana cite.. Bermula dengan braces bla bla bla.. :) Hehehehe..

So hari ni nak story ngan korang siapa MRB ni sebab sampai sekarang ramai jugak yang tak tahu atau lupa atau kompius atau ada yang tak tahu Nana dah kawin.. Hahaha.. Ade ke..?

Mohamed Raqeem Brian dulu dikenali sebagai Brian Vinesh Veeriah. Berketurunan Cina India atau Chindian la orang sebut. Emak MRB berbangsa cina, dan bapanya India (tapi dah tak de jodoh... ) Dilahirkan pada bulan Ogos pada 7hb. Tahun, sendiri kira, beza 9 tahun dengan Nana.. :D

Seorang yang sangat penyayang, humble, caring, sangat sangat sukakan muzik, minat motor dan memacam lagi lah.. MRB asal dari Kuching Sarawak, membesar kat sana sampai umur 19 tahun MRB berhijrah ke KL untuk belajar.. Dan terus menetap di KL sampai sekarang.

Kerja plak, dulu dia pernah keja kat EMI, Channel V yang Nana tahu la dan join AMP Radio Networks pada tahun 2004 sampai lah sekarang MRB memegang jawatan Network Content Manager.. Menjaga 3 radio station, Hitz, XFM dan THR Raaga.

Aktiviti MRB plak, everyday MRB akan bangun kul 4.30 pagi sebab dia masuk keje kul 6 pagi, so dalam kul 3 petang biasanya dah habis keje.. So dalam jam 4 dah sampai rumah tu pun kalau dia tak ke gym lepas keje.. Biasanya MRB akan ke gym every alternate days (on weekdays..) Dan on weekday kitaorang akan tido dalam kul 9 atau 10 malam.. Awal la jugak sebab MRB masuk keje awalkan.. Hari Sabtu dan Ahad biasanya MRB akan lepak kat rumah je ngan Nana dan Althea.. Tapi sekarang, setiap Ahad pagi dalam kul 7 pagi MRB akan pegi riding ngan kawan kawan dia, tapi by 11 pagi dah sampai rumah sebab every Sunday kitaorang akan lunch dengan MIL.. :) Even sebelum Nana kawin ngan MRB memang rutin lunch ngan MIL tak pernah berubah (kecuali bulan puasa, tukar ke dinner.. :))

Dulu Nana terpikat ngan rambut MRB yang panjang.. Cun oooo.. :P Ngan lesung pipit.. Tapi tu semua luaran dan tak leh lawan dalamannya.. Dia ni sesungguhnya seorang yang sangat sangat baik dan gila.. Iye la.. Korang sure meluat Nana puji je MRB kan? Dah laki aku.. Hahahaha.. Tapi memang betul pun, sebab tu la Nana sayang sangat sangat MRB dan betul betul bertuah sebab dijodohkan dengan MRB.. Syukur Alhamdulillah.. Hari hari kalau boleh Nana nak cakap kat MRB yang Nana sangat bersyukur dikurniakan suami sepertinya.. Mungkin dia tidak sempurna, tapi MRB cukup untuk membuat Nana happy, bahagia, gembira dan seangkatan dengannya.

Nana ngan MRB mungkin banyak jugak persamaan tapi banyak juga yang tak sama.. Macam MRB dia lebih pengemas dari Nana.. MRB lebih relax dari Nana dan dia tak suke kalau rushing. Lain dengan Nana yang hidup (lepas AF) memang selalu je rushing (berkejar ke event sana sini etc..) MRB tak suka sangat drive long distance, Nana plak ok je sebab memang selalu drive balik kampung sendiri kan? MRB penjimat, Nana? Hehehehe.. MRB lah yang ajar Nana untuk saving yang mana sebelum ni memang tak de saving langsung...

Communication adalahh penting dalam setiap perhubungan.. Alhamdulillah kalau ade pape kitaorang akan bincang.. Kadang kadang sempai tak de ape nak bincang atau argue sebab biasanya memang akan sependapat! Dan MRB sangat sporting, memahami kerjaya Nana dan bleh terima kekurangan Nana.. Nana akui Nana tak masak kat rumah.. Sekali sekala tu memang lah ada tapi lauk lauk yg Nana suka je la (sebab tu je yang sempat belajar ngan mak :P).. Hehehe.. Tapi dia tak kisah dan Nana pun ade gak la effort nak cuba masak makanan favourite dia.. Oklah.. Bab bab masak ni dia tak berkira sangat.. Phheewwwww..

MRB ni rajin jugak.. Kadang kadang dia yang sapu lantai kalau dia tengok Nana tak sempat ke atau bz ngan Althea. Tapi satu yang Nana tak sama ngan MRB ialah, dia lambat! Hahahaha.. Bukan lambat macam mana, sebab dia tak suka rushing kan? So kalau nak tunggu dia bersiap tu agak lama gak la.. Nana kalau 15 minit pun dah boleh siap.. Ingat masa waterbag Nana pecah, nak beranak dah ni dalam kul 10 malam masa tu, Nana dah ready dalam kete nak pegi hospital, MRB boleh kat atas lagi.. Hahahaha.. Tapi Nana tak de la sakit ke ape masa tu.. Agaknya kalau rushing tu dia macam kelam kabut  dan agak susah nak berfikir.. Nana rasa la.. Pape pun, macam Nana cakap, dia tak perfect, Nana pun, so kitaorang terima kekurangan masing masing....

Hmm... Tu je lah setakat ni yang dapat Nana fikirkan.. Masa nak buat entry ni, Nana tanya MRB boleh ke tak, dia kata boleh dan Nana soh dia baca sebelum Nana publish, tapi dia tak nak.. Huhuhu.. Sure korang penat baca kan..? Layan gambar yuk!!

MRB ngan Boys Like Girls 
Ni masa company trip.. From left : Ean, Nat, MRB n ME

Raya pertama yang MRB join sebelum kitaorang kawin..

From left : Didi, Ervin, Mak, MRB, Vernon, Yeye (depan), Pak Ucu, Ucu dan Jaja

Masa gi konsert Motley Crue kat Singapore

MRB with Jason Mraz

Sape ntah ni nama dia penyanyi Korn tuh! :P

Giring Nidji ngan MRB

MRB ngan Pharrell masa Sunburst

From left Rudy, Tatiana, MRB dan JACKIE CHAN!!

Abah, MIL dan MRB masa bday Abah..

Masa sesi berinai

Masa bday MIL

Ni kat airport nak gi tgk konsert F1 kat Singapore

Kat ACDC nye exhibition kat Melbourne

From left : Tiger (cousin MRB), Alex (abg MRB) dan MRB

With Reza!

Msa ni Nana pregnant 6 bulan kot n ni masa company trip ke Bali



Ngan Althea pada hari pertama Althea lahir

Alolololo..

Mana MRB?

Ngan Katy Perry..

Ngan our cat, Louie!

Sape ntah nama mamat ni, penyanyi kumpulan Jet..

Ni dalam train nak ke Gold Coast dari Brisbane..

5 weeks old Althea.

Christmas last year.. 

Ni ALthea 5/6 bulan ni..

Hobi bapak n anak!

Kat Langkawi, Tanjung Rhu!


Ngan favourite guitarist, Slash!!
Gambar paling latest!
Itu lah dia serba sedikit cerita pasal buah hati saya.. :P

p/s : gambar tu tak mengikut susunan ye. :)

27 comments:

  1. tgk gambar yg rambut pendek ada iras2 aznil sikit.. eheh!!! =p

    ReplyDelete
  2. u both mmg sweet + rawk lah...comey lotey ore kelate oyak...hehee...i follow ur blog!comel sgt !!

    ReplyDelete
  3. ur MRB memang senyum tak nampak gigi eh? hehe

    ReplyDelete
  4. Bnyk nya gmba MRB dia!! Semoga berkekalan Nana!

    ReplyDelete
  5. Mula2 ingatkan MRB tu Mr. Hubby :P

    ReplyDelete
  6. baru tau nana dah kahwin & ada baby !!! =D thanx rotikaya.com coz sharing ur blog's url.

    hi nana !

    ReplyDelete
  7. Beruntung nana dpt MRB ya!
    Ape2 pun, doakan semoga family nana sentiasa happy selalu!

    Take care nana! =)

    ReplyDelete
  8. rambut MRB ala2 Korean style gitew
    sweet nyer baca kisah chenta uols
    ai plak mmg suker baca kisah gini
    moga kekal hingga hujung nyawa yer...

    OMG MRB x nampak mcm umur dia skrng maybe sebab dia stylo kot...perut pow x muncet ngeeee...sbb rajin gi gym ekkk

    ReplyDelete
  9. semoga kekal smpai hujung nyawa nana!

    pasni nak bace nana cite pasal breasfeed pulak boleh?? respect la ngn ibu2 mcm nana ni..lgpun mane tau boleh mempengaruhi kaum ibu2 kat luar sane tu kan..

    ReplyDelete
  10. br follow ni.. ape pun suka je baca kisah nana ker... we're same age la nana tp bezanya sy xde bby lg..

    ReplyDelete
  11. sungguh faizal tahir. hehehee ;)
    tapi mmg besh la tgk u ols berdua ni (^_^)
    owh, cantek kasut. hehehee

    ReplyDelete
  12. untung ler thea..mcm2 perayaan die leh celebrate..hehe..mix cina, india n malay...1 Malaysia!! hahaha

    nana communicate ngn MRB kat umah guna bahasa ape?

    ReplyDelete
  13. super suweeettttt...

    MRB cam Faizal Tahir....suka!!! suka tengok je tau nana...haha

    both pun suweeeetttt giler...moga berkekalan forever!!!

    nana pas kawin lagi berseri-seri.......:) tak tipu!!!

    ReplyDelete
  14. so sweet !!!

    althea ada tak lesung pipit mcm MRB tu?

    ReplyDelete
  15. Perasan x muka MRb ada iras2 Faizal Tahir..cuma lebih macho sket..hehe

    ReplyDelete
  16. sangat sweet ekkk .. hmmm .. muka seiras .. moga hingga akhir hayat hendaknya .. Amin !!

    ReplyDelete
  17. kan kak Aida, muka seiras gittew.

    Moga jodoh kak Nana and MRB kekal hingga akhir hayat. U two sweet giler!

    ReplyDelete
  18. sis,nk request entry...hehehehe
    PEREMPUAN CANTIK DIMATA NANA-ker..
    ;)

    PEACE~!=)

    ReplyDelete
  19. giler best dpt hubby cam MRB...lucky you nana

    ReplyDelete
  20. sama cantik sama padan..sweet sesangat..moga bahagia sokmo :)))))))))))

    ReplyDelete
  21. betol sejibik fezal tahir..:)
    semoga berkekalan bahagia hingga akhir hayat nana.. love u!!! :)

    ReplyDelete
  22. hai nana. suka tengok nana sebab nana ni like seriously cool la. dulu time AF pun cincai je kan. tak cerewet sangat. n follow blog nana sb nak tau lebih pasal nana.

    oh ya, ur husband is like my boyfie. rambut panjang, tak suka rushing, penjimat except for the kemas. my boyfie not really into kemas2. anyways, nice blog nana! *ankat tangan ke udara mc lam af dulu*

    ReplyDelete
  23. Sukkkka tgk Nana & MRB..Walaupun berbeza tapi saling melengkapi..Serasi sgt2..Opposite does attract la katakan..Semoga berkekalan hingga akhir hayat..amin ~

    ReplyDelete
  24. Syok gila dapat jumpa artis-artis luar negara! Lucky him!

    ReplyDelete
  25. pic yg last tu so cute..!!:-)happy family..

    ReplyDelete