Sunday, August 21, 2011

Jaga rambut cara Nana ;)

Assalamualaikum semua! Haaaa.. Hari ni Nana nak share cara Nana jaga rambut.. Bukan apa sebab ade lah 2-3 orang yang tanye Nana jaga rambut macam mana.. Tak de la best pun rambut Nana ni.. Tapi Nana memang suka la bab bab jaga rambut ni sebab Nana nie memang suka cuba macam macam jenis style rambut..

Kalau rambut korang kering, macam Nana, pastikan korang syampu rambut at least every alternate days. Kira selang sehari kena cuci lah ye.. Tapi jangan pakai syampu jer.. Pakai conditioner tu wajib! Macam Nana, nisbah dia macam, sebotol syampu, 2 botol conditioner.. Isk.. Tu Nana nye formula la nak bagi rambut tak kering sangat..

Jom tengok rambut Nana dulu smp skang k.. ;)

Pernah juga berambut cornrows.. Ni lepas Nana berambut kerinting mengerbang tu.. Huhuhu..

Dulu panjang gak la rambut Nana.. Kaler tak bleh blah.. Hahahaha..
Lepas tu Nana trim skit dan kaler kan hitam.. Yang tu Jason Mraz.. ;)


Haaa.. Pastu Nana maintain rambut mcm ni lama gak la.. Kalau nak rambut nampak sihat, kaler kan hitam.. Akan nampak sihat daripada biasa.. :D
Dah panjang skit.. Nana pun suka curlkan rambut.. Sume buat sendiri je kat umah..


YAng ni hari terakhir Nana berambut panjang sebelum Nana potong kat Melbourne.. :) Tu MRB..
Ni dah pendek.. Sebelah pendek, sebelah pjg skit.. Hahaha..

Lepas tu Nana terus potong pendek... Fuhhhh... :D
Kejap je rasa bosan, Nana tukar sikit ngan nipiskan tepi plak... Nampak x..? Tu gambar masa CNY 2009
Pastu dah boring rambut pendek.. Masa mengandung tu, Nana simpan balik rambut.. Ni masa Althea dah 5/6 bulan..

Skang ni lah rambut Nana.. Nak simpan panjang balik.. 

Kalau perasan, Nana skang rambut warna gelap je.. Ade la highlight sikit... Skang Nana highlight warna merah.. Kena selak selak baru nampak.. Hehehe..

Oklah, tu la serba sedikit cara Nana jaga rambut.. Sekali lagi dalam bentuk point plak.. :P

1. Syampu rambut bersih bersih, tapi JANGAN biarkan syampu lama atas kepala.. Bilas bila dah siap cuci..

2. Pastu syampu, conditioner letak kena lebih.. Nana suka letak byk byk dan biarkan dalam 2-3minit.. Masa biarkan conditioner tu leh la sabun badan, gosok jari kaki, etc ye.. Pastu bilas la..

3. Warnakan rambut kaler gelap.. Nampak sihat rambut tu nanti..

4. Selalu la trim rambut.. Sebab yang hujung tu selalu kering kan? Tak lawa kalau hujung bercabang..

Tu je lah kot.. Kalau Nana teringat pape, Nana tambah k.. :) Pape pun, ni cara Nana jaga rambut, bukan bermakna semua orang sama.. Saje share.. Kalau nak cuba, selamat mencuba! :)


16 comments:

  1. love this entry! ape kate nana bnyak kan entry untuk share tips dgn peminat. hehehe.

    ReplyDelete
  2. tenks kak nana! noy pun suke mandi letak conditioner lelame... wuuu~~

    www.intanurulfateha.com

    ReplyDelete
  3. rambut panjang ke pendek ke kak nana tetap cantik & vouge gitu...muah2

    ReplyDelete
  4. sukaaa lah rambut nana masa bikin cornrolls!
    pehtu tuka ke style pendek masa potong kt brisbane pun styleee....
    n rambut masa CNY 09!
    Paling vassss!! =)

    ReplyDelete
  5. mama vouge :)) rmbt skrg paling santek

    ReplyDelete
  6. rambut nana memang cecomel sume...suka.
    dari dulu suka tgk rambut nana tu..

    ReplyDelete
  7. patut lah rambut dia cantik .. rupanya conditioner tak bley tinggal ekk .. ok.. akan dipraktikkan ..

    ReplyDelete
  8. mmg cntik pn rmbut nana.. style.. :)

    ReplyDelete
  9. suka sangat tengok nana, since dari af lagi, thanx for sharing the info, i pun suke letak conditioner byk2, tapi ade yg cakap tak elok, sbb nati rambut akan berminyak, uhhuu, just sharing the info yaww ;D

    ReplyDelete
  10. love nana gak..hehehe
    suka rambut nana sekarang..nicee ;)

    ReplyDelete
  11. Nana.... suke rambut cornrow tu... brapa cost nana buat? nana buat kat mane? permanent ke? leh tahan brapa lama? process nak buat tu lama tak? nak jaga cornrow ni susah tak? camner nak cuci?

    ReplyDelete
  12. Mac Donald : seriously Nana tak ingat berapa $ nana buat sbb dah lama.. Nana buat kat salon kat The Place kat damansara perdana.. Nana pun tak sure ade lagi ke tak kat situ.. Nak jaga tak susah sgt, boleh syampu ,mcm biasa, tapi kena hati2 la sbb tak nak dia rosak..process nak buat memang lama.. nana tu dlm 6 jam kot.. kalau nak buat xleh dtg ke salon tu terus, kena buat appointment sbb lama kan? bape lama leh tahan bergantung pada kita mcm ne jaga..boleh google kot untuk keterangan lanjut.. :)

    ReplyDelete