Tuesday, August 23, 2011

Jaga muka cara Nana

Holaaaa!!! I'm back.. Lepas ni korang boleh la check blog Nana hehari k sebab Nana akan (cuba) nak update blog setiap hari!

Pasal hari tu Nana ade update pasal rambut kan? Ade plak yang tanye pasal muka pulak.. Hmm.. Dulu kalau korang perasan, muka Nana agak teruk after AF.. Iye la.. Dulu tak make up, lepas AF make up hehari dan Nana tak tau pun kena cuci make up bersih2 dan mana lah ade skin care ke, make up remover ke.. So, sebab tu la agak teruk muka Nana.. Lama gak Nana nye muka teruk.. Pastu Nana terjumpa produk ni.. Cellnique.. (Nana tidak di endorse oleh Cellnique ok..) Memula pakai sebum gel je.. 3 hari dah nampak perubahan.. Serius tak tipu.. Nana terus terkesima, terus sambung pakai dan beli pencuci muka, toner dan moisturizer terus.. Kalau muka berjerawat memang sesuai kot pakai produk ni..

Tapi untuk lebih afdal, korang kalau nak cuba produk ni, kena tanya org Cellnique tu sendiri k.. Gi kat butik/salon Cellnique yang memang berlambak kot kat memana.. Sebab dorang yang akan suggestkan mana yang sesuai untuk kulit muka korang.. Sebab pencuci, toner dan lain2 produk ade macam macam jenis, utk kulit muka yang berbeza beza..

Tapi kalau beli produk tapi tak pegi wat facial pun tak guna gak Nana rasa.. Sebab facial tu akan membantu membersihkan lagi muka kita sebab setiap kali facial akan buang all the dead cells kat muka tu. Bila muka bersih, baru produk yang kita pakai tu senang masuk ke kulit dan result dia akan lebih cepat..

Lagi satu, kalau make up, memang kena cuci walaupun malas/penat macam mana pun.. Tu yang Nana belajar dari kesilapan dulu.. Kalau ade jerawat atau bijik bijik halus kat muka tu, pakai la make up tebal mana pun takkan boleh cover.. So baik kite jaga bebetul k..

Tu je la.. Nana karang pepanjang pun nanti korang penat plak nak baca.. Last but not least, untuk yang tak berapa tau, atau tak sure, Nana share skit macam mana Nana jaga muka (cara pakai produk) dalam bentuk point lah senang! Nana tak letak jenis mana sebab kulit kita lain lain kan? Kira ni basic jer la..

1. Make up remover - Kalau nak cuci make up sebelum cuci muka.. Yang ni penting sebab baru lah betul betul bersih muka..

Removes facial make-up and pollutants

1a. Cuci muka - Nana ni jenis yang malas jugak.. Hehehe.. Kalau Nana tak pakai make up, Nana memang tak cuci muka.. Kalau rajin, pagi dan malam la..
2. Toner - wajib pakai at least sehari sekali.. Biasanya Nana pakai lepas mandi pagi dan malam..

3. Sebum gel - Yang ni sgt bagus kalau ade jerawat.. Tak yah pakai satu muka, sapu kat jerawat atau kat hidung sebab sometimes ade banyak blackheads kan?

4. Mosturizer - Kalau kulit kering macam Nana memang kena selalu pakai la.. Tapi Nana pun kadang kadang skip gak..

5. Sunblock - sebelum make up atau kalau tak make up pun pakai tak pe.. To protect the skin..

6. Mask - Tu sebulan sekali Nana akan buat sendiri kalau tak gi facial la.. Kalau pegi facial, memang tak buat la kat rumah.. Malass!! Hahaha..

Tu je kot.. :)  Gambar dan keterangan lanjut sila la usha CELLNIQUE ye.. :) Kat situ ade jenis produk dan harga sekali.. Nak tempek sini agak lambat pulak.. Last but not least, gambar muka Nana dari tahun 2007 sampai skang k.. Warning! Mukaku tidak la flawless.. Jangan terkejut! Enjoy!!

Haaaa.. Amik kau.. Tahun 2007 ni muka Nana memang sgt kronik.. Nana dah pakai produk, tapi malas wat facial.. Isk.. Teruk tul!
Ni tahun 2008.. Selepas melakukan facial every 2 weeks, dapat la tengok kesan dia.. Tapi masih tak flawless laa..
Tahun 2009.. Ni masa lom kain lagi.. 2-3 bulan kalau tak salah.. Tu Giring dari Nidji.. :)
2009 gak.. Ni 2 hari sebelum majlis perkahwinan Nana.. Ok dah sikit kan mukaku?
Ni Januari 2010.. Boleh tahan puas hati la..
Ni Disember 2010, Althea baru 2 bulan.. Tapi masa Nana mengandung, muka Nana ade macam pigmentation macam tu, tapi bila dah deliver, sume dah tak ade..
Ni tahun ni.. Ce tgk dedekat, ok la kan?
Ni yang paling latest tanpa make up! Tak la flawless, ada gak marks scars, tapi very minimun.. Jerawat memang tak de, cuma kadang kadang ade black and whiteheads.. Tu kena selalu gi facial, tapi memandangkan Nana jaga Althea sendiri, susah skit nak lari gi facial kejap kecuali weekends bila MRB tak keje, boleh la dia jaga Althea kejap..
 
Average skang Nana buat facial 2 bulan sekali.. Masa ngandung lagi la.. Nana tak wat facial ade la setahun lebih.. Dari mengandung sampai bersalin kan Althea sampai la Althea dekat 5/6 bulan baru Nana gi facial balik.. Oh ye, Nana tak de suntik ke, makan collagen ke, mandi susu ke apa ke tau.. :) Selamat menjaga muka!

p/s : Produk ni mungkin sesuai untuk Nana dan Nana tak jamin atau kata produk ni sesuai untuk semua.. Pape pun mintak nasihat pakar k.. ;)


9 comments:

  1. yelah nana.kena rajin g facial sebenarnya

    ReplyDelete
  2. wah! mmg b'tmbah cntik la nana ni..hehehe

    ReplyDelete
  3. Memang bagus sangat Cellnique ni. Saya pakai masa nak kawen. Sekarang, pindah KB ni. Susah nak carik Cellnique.. sedih betul !

    ReplyDelete
  4. kak nanaaaa!!! Sukaaaa!!! Thanks for the tip! :)

    Selamat Berpuasa! :) Kemslm kat Althea eh? :)

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing kak..mmg sblm ni x tau yg sebum gel tu bolh dgunakn untuk blackheads..

    ReplyDelete
  6. patutlah muka makin cantik dan licin ekk .. cellnique rupanya .. utk ageing pun mesti ada kan ?? jadi nak carik jugaklah produk ni .. nak pakai skII mahal bebenor .. kita cuba je produk ni ye tak ??? hehehe

    ReplyDelete
  7. thanx nana ...
    btw ima kenal cellnique pun dari nana gaks...
    yup penah try sebum gel dia...sumpah bagus.
    pstu x sambung pulak....rugi..
    rasa nak smbung balik ar....

    nana rerajin hapdet lagi k...

    ReplyDelete
  8. kak nana...mahal tak produk ni...range harga produk ni please??heeee=)

    ReplyDelete
  9. Nana wat facial kat salon cellnique kat mana ek?

    ReplyDelete