Saturday, February 04, 2012

Resepi rahsia ku.. :P

Babe! Huhuhuhu.. Betul ni nak resepi tu ke? Actually sama mcm nak buat beef stew.. Aku modify skit je by not putting beef.. Sbb tu Nama DIA vege stew..

Ingredient dia sbnrnya suka hati ko nak letak apa.. Apa yg aku bg ni yg aku guna k.. Dan jumlah nak letak tu pun aku main agak2 je.. Mana yg ko suka, letak byk, xsuke, letak skit je.. Huhuhuhu.. Maklumla chef x bertauliah.. 

Ingredient nya adalah :

Kentang (potong dadu tp Jgn kecik sgt sbb takut berkecai plak)

Carrots (dadu gak)

Green peas (frozen nye)

Bawang besar (dadu gak)

Garlic (separuh dr jumlah bawang besar, tp kalau ko suka garlic, letak la sbyk mana yg suka)

Corn beef dlm tin.. Suku je kot pakai, but then again tgk la ko buat byk mana.. Leh tambah ikut suka..

Tepung dlm sesudu utk pekat kan kuah dia...

Stok ayam or daging (ade jual or buat sendiri pun boleh) kalau malas leh je guna kiub ayam or daging.. Larutkan dlm air panas nak wat stok.. But not as healthy la kan?

Cara cara :

Panas kan periuk.. Letak minyak (vege oil recommended). Bila dah panas,

1. masukkan bawang besar.. Sauté bg lembut.. Dlm 3/4 minit..

2. Masuk tepung.. Gaul je.. Dlm 2/3 minit..

3. Masuk garlic.. Gaul lagi.. Pastu masuk stok ayam atau daging.. Ko akan nmpk kuah mcm pekat bcoz of the tepung td.. Biar didih.. API medium heat saje k..

4. Dah mengegelegak, Masukkan kentang, carrots n green peas.. Kalau ko suke celery pun boleh letak..

5. Gaul bg sebati n tutup kejap periuk tu.. Bg lembut skit...

6. Then bila nmpk dah didih cantik, letak la corn beef tu.. Corn beef tu nak bg rase.. Tp kalau dah letak stok ayam or daging tu kalau xnk letak corn beef pun xpe.. Aku letak sbb nak kuah dia mcm lg pekat n sedap..

7. Biar la semua tu dlm periuk n ko letak la garam, black pepper ikut citarasa sendiri.. 

Wallaaahhh.. Dah siap.. Kalau ko nak buat beef stew, Bahan DIA sama, cuma tambah beef of coz.. Potong kiub/dadu jugak.. Dan cara dia, bila periuk dah panas ngan minyak tu ko masukkan beef ru dulu.. Golek2 kan smp ko rasa dah brown, ko angkat n put aside.. Pastu continue ngan proses yg sama (bawang besar then tepung, etc).. Dan ko masukkan beef tu sebelum ko masukkan vege2 tu semua.. Semua ni masak dgn API medium/slow je tau..

Good luck! 

p/s : yg ni Nana copy paste dari msg yg Nana hantar kat kawan Nana.. So excuse my language k.. ;)

7 comments:

  1. thanks, kak!! Lame sdh adik tunggu....akhirnyer! nnt kita try n show it 2 u ek ... hehehe~

    ReplyDelete
  2. wow best betul resepi ni! Insyaallah nak cuba jgk ;-) thank nana

    ReplyDelete
  3. Sissss!!!

    nape lama dah tak update blog..
    Rindu nak baca entry akak :)

    ReplyDelete
  4. Hi..You really have a nice blog.. keep up a good work..feel free come to my blog  korean fashion have a nice day...

    ReplyDelete
  5. NANA NIE MESTI BUSY TAK PUBLISH ENTRY...

    ReplyDelete
  6. Nana. ohsem betul recipe utk org tak reti masak lgsung mcm saya.

    tepung apa tu guna?

    HAHA

    ReplyDelete
  7. Nana!! kenapa lama tak update blog? rindu!! :-)))

    ReplyDelete