Thursday, October 28, 2010

Alhamdulillah.. The Birth of Althea...

Assalamualaikum semua.. Ampun maaf dipinta sebab lama membiarkan blog ni terbengkalai.. Hehehe.. Iyela.. Manakan nak susukan anak, tidokan, mandi kan.. Huhuhu.. Benda baru yang Nana kena biasakan.. I'm not complaining!! I'm enjoying it actually! Love it!

Untuk yang tak tahu, Nana selamat melahirkan Althea pada 21hb Oktober 2010 pada pukul 11.21 pagi di Sunway Medical Centre. Patutnya due date Nana pada 1 November, tapi malam 20hb tu dalam pukul 10.30 malam, waterbag Nana pecah.. Terus la Nana ke hospital malam tu jugak.. 

Masa dah admit kat labour room tu, Nana tak rasa sakit pun sampai la pukul 2.30 pagi.. Ya Allah.. Sakitnye, Tuhan saja yang tahu.. Memula contraction dalam 30-40 minit sekali.. Tu Nana boleh tahan lagi.. Dalam pukul 6 pagi macam tu contraction dia lagi kuat dan jarak setiap contraction tu selang 2-3 minit je.. Nana memula memang nak drug free delivery.. Tapi Nana tak dapat tahan.. :'( Sedih jugak la.. Dalam pukul 6 pagi tu, cervix dilation baru 4cm.. Midwife tu kata, lebih kurang sejam baru dilate 1cm.. Lebih kurang lagi 6cm.. Aiyyyooo.. 

Sempat lagi senyum walaupun menahan sakit.. :)

MRB pun cakap kalau dah tak tahan, jangan la paksa.. Pain killer ngan gas pun tak membantu, jadi Nana pun dengan berat hatinya mintak epidural... Yup! Alhamdulillah.. Dalam pukul 8.45 pagi, Nana dapat epidural tu..

Graf contraction.. Sakit wooooo....

Dapat la Nana rest sekejap utk lelap mata sebab sepanjang malam tak tido menahan sakit.. Dalam pukul 10.30 pagi nurse dan midwife kata Nana dah dilate 10 cm.. Anytime dah boleh push bila ade contraction.. Walaupun Nana ambik epidural, Nana tetap boleh rasa sikit contraction tu.. Supaya senang untuk Nana tau bila nak push.. Pendekkan cerita, pukul 11.21 pagi, Althea selamat dilahirkan ke dunia ni dan MRB sendiri yang potong tali pusat Althea.. Berat Althea masa lahir ialah 2.71kg.. Sebak, sayu, happy, memacam la rasa masa tu dan tak segan Nana cakap, Nana nangis dan MRB pun.. Tak tau macam mana nak gambarkan perasaan masa tu.. Ya Allah Ya Tuhanku... Engkau Maha Besar.. Aku bersyukur...

Kitaorang duduk kat wad sampai 23hb.. Oklah, penat gak la baca blog Nana ni kan..? Kita layan gambar lah ek.. Enjoy.. :) Untuk yang tertanya tanya nama penuh Althea adalah..... ALTHEA. Tu je... :) Huhuhu.. Short n sweet.. ;) Dalam surat beranak, Althea Raqeem Brian.

 Ni Althea masa baru je dorang alihkan dari atas perut Nana.. Bersih bersihkan dia..
 Nana yang penat menge-push.. Hilang semua bila tengok Althea.. 
 Ni bila dah transfer ke bilik wad.. 
 Ngan MRB ngan baby Althea
 Althea's first ride home.. :)
 Yang ni masa Althea first check up ngan pediatrician masa hari Isnin 25hb.. Ade sikit jaundice, tapi mild je.. Nothin to worry about... ;) Alhamdulillah.. 
Ucu ngan Pakucu Nana datang masa check up tu..
 Althea
 Althea ngan mak..
 Macam muka sape..?
:D

Important :
  • Declaration of images are the intellectual or personal property of the blog owner; Nana Mahazan.
  • Declaration of image usage is strictly prohibited without the written consent of the blog owner; Nana Mahazan. Failing which may result in possible legal action against the involved party using the image.
  • Declaration of editing or removing the watermark on image(s) is strictly prohibited and automatically qualifies as breach of intellectual property of the blog owner; Nana Mahazan.

39 comments:

  1. She is so cute! And you too. You and MRB nampak mcm siblings. :D May Allah bless you guys! Kiss n hugs althea for me!

    ReplyDelete
  2. comelnya Althea..kecik lagi x sure muka sape..tp cam chinese look sket ar..kalo tak silap ar...but she's so cuteeee!!!! mudah2an berkat tengok baby nana, melekat lak kat ima..Amin1!! take cre nana..xoxo!!

    ReplyDelete
  3. cam muka grandma die..hehehe...tahniah kak nana! post more k..cute baby Althea...

    ReplyDelete
  4. cute sgt baby uhh..gerammmmmmm :)

    ReplyDelete
  5. comelnye althea..... geram tgk... muka dia byk ikut papa dia..hihihihi...

    ReplyDelete
  6. beautiful!
    congratulations nana & mrb & welcome to the world lil Althea!

    ReplyDelete
  7. tahniah nana! baby sgt comel! (^_^)

    ReplyDelete
  8. so adorable..!
    says "helo ALTHEA" !! U're soo cute!!Welcome to the world... Congrat's Nana & MRB...:)

    ReplyDelete
  9. Congrats Nana..Althea sgt chomel..mate sgt sepet..may allah bless u & family always

    ReplyDelete
  10. comelnya dia nana.macam mak dia.nama pun simple n sweet sgt.jaga diri nana n baby baik2x.

    ReplyDelete
  11. teramat-amat cuteeeeee! CONGRATULATION KAK NANA & MRB!!!!

    ReplyDelete
  12. congrats Nana........... comey sangat baby u....

    ReplyDelete
  13. congrats nana! teringat pengalaman 8 bulan lepas..i took epi too uhuk..takpelah janji semuanya selamat kan..nana jgn lupa buat stok susu tau untuk kerja nanti..buat awal nanti tak stress :) selamat mengharungi dunia ibu nana :D

    ReplyDelete
  14. Tahniah Kak Nana and MRB. She is super cute!!! Semoga Althea membesar dengan sihat walafiat!

    p/s: kak nana nak tanya, masih bela kucingkah lepas dapat baby ni? sbb ada sesetengah org tak boleh bela kucing bila ada baby.

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah...gembira berkongsi bahagia untuk nana & family

    ReplyDelete
  16. congrats nana :)
    baby althea sangat la comey :)

    ReplyDelete
  17. super cute! chinese looking ni..:)
    grats nana!

    ReplyDelete
  18. nana....baby sgt comel....anyway congrats!!

    ReplyDelete
  19. Cute baby nana n brian...selamat menjadi ibu bapa ye..kita tau nana boleh!..:)

    ReplyDelete
  20. alololo nomey nomey nyer baby nana&mrb..kite tgk kat beautifulnara mase 22hb tu... kite email kat member opis ..semua kate athlea tu sgt chumel ...tahniah nana..nak baby yg cute macam tu gak...huhuhu nak doa bebyk...mwaks kat baby..

    ReplyDelete
  21. uh comey nye..
    congrates!!
    nti update lg ya psl Althea..
    nice name..

    ReplyDelete
  22. congrate Nana....comel sgt Althea...cam Nana gak!! btw hapy confiment day....enjoy ur day..:)

    ReplyDelete
  23. cong8 nana& mrb..althea cute sgt..hepi 4 u guyz 8-)

    ReplyDelete
  24. super kiut..
    mcm MRB sket terutama masa pic visit paediatrician..
    after take good care of yourself too k..
    be hot mama as before..
    dying to see upcoming update..
    congrats n take care
    althea ..sedap nama tu..

    ReplyDelete
  25. berat 2.7.. tapi nampak macam besar sangat baby althea ni... tahniah untuk nana.. bestkan jadi mama... hiks.. selamat berpantang dari akak..

    ReplyDelete
  26. ala tomey tomey nye bdk kecik ni.. chinese look la nana... congrate la ek...
    nway, apa makna althea tu ek? kalau bole share...

    ReplyDelete
  27. kak nana, comelnye athlea! sgt2 comel.
    btw, congrats to kak nana and partner.
    :)

    ReplyDelete
  28. Salam,

    Tahniah ek nana n MRB!!!
    Best wooo dah ade baby!!! ;)

    skang saye tengah tunggu baby kedue... ;)

    ReplyDelete
  29. Congrats Kak Nana....!

    Lil Althea is so cute....!

    ReplyDelete
  30. congrates dear :) hilang semua sakit bila althea dalam pelukan yer dak :D

    ReplyDelete
  31. walaupun tak dapat tengok live, dapat tengok gambar pun ok dah .. moga jadi anak yang solehah ..

    ReplyDelete
  32. tahniah nana... althea chumel sesangat...

    ReplyDelete
  33. huhuhu..,cute nye..,same b'day ngn saye lh...,but the way congrats nana

    ReplyDelete